cropped-Botanika-logo-White.png

Hotell i centrum av uppsala

Om Hotell Botanika – din oas i historiska Uppsala

Välkommen till Hotell Botanika! Här får du njuta av fantastisk service i en mysig atmosfär med personlig touch. Beläget i Uppsalas mest historiska kvarter, granne med Linnéträdgården och Fyrisån, är vi din perfekta utgångspunkt för att utforska staden. Våra sköna sängar och omtalade frukost gör varje övernattning till ren njutning.

Bekväma rum och anpassade konferenslokaler

Vi erbjuder 112 charmiga hotellrum med totalt 292 bäddar, inklusive alternativ där våra fyrbenta vänner är välkomna. För affärsresenärer och festarrangörer har vi fyra konferenslokaler som kan rymma alltifrån små möten till stora evenemang för upp till 110 personer. Vår restaurang och två barer serverar läckra rätter och drycker, och på vår inbjudande innergård med två boulebanor finns gott om plats för avkoppling.

Delta i spännande aktiviteter och upplevelser

Ta del av våra roliga aktiviteter! Hos oss hittar du en mysig gaminglokal som kan abonneras för olika spel, inklusive shuffleboard, dart, Cornhole och pingisbord. Vi arrangerar även skräddarsydda fester, bröllop och företagsmingel. För grupper och konferenser erbjuder vi guidade rundturer där du får uppleva Uppsala, bland annat Botaniska trädgården, Uppsala slott, Domkyrkan och Linnéträdgården, samt aktiviteter som teambuilding, kajakpaddling i Fyrisån och mountainbike-äventyr ute i Sunnersta.

Grönt och hållbart

Vi är stolta över att vara på väg att bli Green Key-certifierade och arbetar dagligen med att minska vår miljöpåverkan. Genom att inte sälja vatten på flaska, endast städa långvariga gästers rum dagligen vid efterfrågan och enbart använda miljöcertifierade rengörings- och kroppsvårdsprodukter strävar vi efter att bli ett föredöme inom hållbar hotellverksamhet.

Historia och vision
I mitten av 1600-talet köpte Olof Rudbeck, en av Uppsalas mest kända professorer, kvarteret Örtedalen för att anlägga en botanisk trädgård. År 1702 drabbades Uppsala av en förödande brand som förstörde stora delar av staden, inklusive Rudbecks botaniska trädgård och de omkringliggande byggnaderna.

År 1741 tog Carl von Linné över och återställde trädgården, vilket gjorde den till en av världens främsta botaniska trädgårdar. Detta ledde till att trädgården fick namnet Linnéträdgården. År 1743 uppfördes ett orangeri som fortfarande finns kvar i trädgården.

Skolgatan 45, där Hotell Botanika ligger idag, var vid den tiden en fägård som tillhörde Linnéträdgården, med stall och ladugårdar för boskap och hästar.

I modern tid, från 1936 till 1975, användes våra lokaler som studentboende för Uppsala universitet. Byggnaden, känd som Funkishuset, fick smeknamnet Klosettpalatset eftersom det var det första studentboendet med egen vattentoalett och dusch till varje rum. Det sägs att alla studenter en gång gick ihop och spolade sina toaletter samtidigt, vilket fick avloppssystemet att svämma över!

Efter denna period påbörjades en ombyggnation som så småningom gjorde byggnaden till ett hotell, och år 1982 invigdes Hotell Linné. Byggnaderna stod sedan tomma i flera år innan vi tog över och lade vår personliga touch på lokalerna. Den 20 april 2020 öppnade vi dörrarna till Hotell Botanika.

Vår vision är att erbjuda en lekfull, hållbar och personlig hotellupplevelse som skiljer sig från de stora hotellkedjorna. Som ett privatägt hotell har vi friheten att skapa en unik och inbjudande atmosfär som våra gäster älskar. Välkommen till Hotell Botanika – din oas i hjärtat av Uppsala.

sv_SESvenska