Hållbarhetsplan

Hållbarhet på hotell botanika

På Hotell Botanika Uppsala har vi sett nyttan av att skapa en cirkulär och hållbar
vistelse.


Miljömål
-Skapa hållbara evenemang som gör Botanika till en inspiratör inom hållbarhet för
lokalbor i Uppsala
-Bedriva ett biofiliskt hotell där växter och sticklingsodling står i centrum av vår
verksamhet
-Minska vår koldioxidsutsläpp genom att minska vår förbrukning av el, vatten, avfall,
kemikalier och transporter från 2022 till 2023

 

Miljöpolicy
På Hotell Botanika Uppsala har vi valt att bryta ner vår arbetsområden till:


1. Bar- och restaurangverksamhet:
Här fokuserar vi på råvaror som största utsläppskällan och minskar dessa genom att
välja gröna, vegetariska alternativ, lokalt producerat och minskade transportsträckor
samt räddning av matavfall


2. Hotellverksamhet
Inom vår hotellverksamhet har vi valt att vara ett grönt hotell med växtprofil vilket
innebär att vi odlar egna växter, har växter på alla hotellrum och galet många växter i
våra sociala ytor för att bidra till en bättre planet. Vi arbetar med miljöpolicy genom
att fokusera på hur vi kan minska vårt utsläpp av energi, vatten, transport, kemikalier
och avfall. Vi vill även vara inspiratörer i Uppsala genom hållbara evenemang.


3. Social hållbarhet:
Inom social hållbarhet arbetar vi med vilka vi anställer, vilka som bor hos oss och
vilka som syns i våra media kanaler.


Handlingsplan
Vi arbetar kontinuerligt med att genomföra våra miljömål med denna handlingsplan:


Bar och Restaurang:


Rädda mat
Botanika är med i appen “Too Good To Go” där vi år 2020 räddade 50 portioner mat
och hoppas fyrdubbla det år 2021. I appen säljs mat som har kort utgångsdatum till
halva priset för att ta till vara på maten och minska svinn.


Mat från växtriket
På vår meny arbetar vi i så stor utsträckning som möjligt med icke-animaliska
produkter för att minska vår koldioxidsutsläpp. Vi har ett stort utbud av veganska och
vegetariska alternativ och våra kockar jobbar aktivt med att skapa ett lockande utbud
som är till störst del från lokala råvaror med fokus på växtriket.


Väljer närodlat
På vår frukost arbetar vi med en nordisk buffé för att främja lokala råvaror som
främjar vår region och land samt för att dra ner på långa transporter. Våra råvaror är
till störst del från Sverige. Inköp av mat och dryck utgår alltid från närodlat och
svenskt där det finns möjlighet med hänsyn till produkt och pris.
Lokalt utbud av dryck
Vi är stolta över våra lokala samarbeten i baren där vi aktivt bjuder in lokala
bryggerier och spritleverantörer att gästspela hos oss och att erbjuda Master
Classes. Vi erbjuder lokal öl, vin och tonic och försöker välja europeiska spriter.


Vi odlar själva!
Vi blandar våra drinkar på “nordiskt vis”. Istället för att toppa en drink med en citron eller limeskiva från andra sidan jordklotet toppar vi med färsk timjan, rosmarin och
mynta som odlas lokalt, till och med så lokalt som vår bakgård!


Hotell:


Förnybar energi och energisnåla lösningar
Vårt hotell skall drivas av förnybar energi och vi jobbar i nuläget på att i framtiden
driva hotellet på egen solenergi. Energisnåla LED-lampor skall användas och bytas
till vid utbyte av ljuskällor. Vi har utfört energideklaration under kvartal 1, 2022, för att
tillsammans med våra leverantörer se över energisystemet. Injustering av
värmeväxlare är färdigställd. Vi har genomfört ett projekt för att minska elförbrukning
i vår ventilation tillsammans med AirTeam.


Biofilisk design
Vi arbetar i nuläget med att etablera ett internt växthus för att kunna driva upp
stickligar och färska örter med plantor i samtliga allmän ytor och på våra rum. Detta
bidrar till att fånga upp koldioxid då växter är miljöns bästa vän.


Hållbarhetsevenemang
Vi arbetar med hållbara evenemang som stödjer lokala företag. Vår vårmarknad
lyfter “slowföretag” som jobbar med cirkularitet, återbruk och hållbarhet i fokus. Vi
arrangerar bytesdagar som är helt baserade på att återbruka kläder, böcker och
växter. Vi arrangerar dessa evenemang i samarbete med Slow living Uppsala som
brinner för en mer miljövänlig Uppsala.


Avfall
Vi arbetar just nu med att bygga en miljöstation som kommer stå klar till kvartal 4
2022. Vi är i princip helt fria från onödiga plastprodukter. Vi sorterar våra sopor samt
erbjuder en källsorteringsstation för våra gäster.


Minskning av miljöfarliga kemikalier
Våra tvål och schampo till gästerna är ekologiska produkter med så få kemikalier
som möjligt. De kemikalier som vi använder är miljöklassificerade i rött, gult och
grönt, beroende på hur de påverkar människor, djur och miljö.


Sparar på vatten
Vi har år 2020 installerat vattenbesparande duschar och kranar samt toaletter för att
minska på vattenanvändning.
Återanvändning av handdukar och byte av linne utförs endast efter gästvistelse om
inte annat önskats av gästen, detta för att spara på vatten och energi.
Hållbara leverantörskedjor
Att leverantörer är miljöcertifierade och arbetar med tydliga miljömål. Där vi inte än
hittat hållbara leverantörer arbetar vi aktivt med att byta ut mot mer hållbara bolag.


Svemester gäster!
Vi arbetar aktivt med att främja den svenska turismen och locka inhemska
hotellgäster. Detta minskar långa transportsträckor med flyg för våra resenärer då de
i största utsträckning kommer till Botanika med tåg och bil.


Minska transportsträckor
Genom noggrant uttänkta beställningsrutiner och samköp av varor minskar vi antalet
transporter till hotellet. Vi väljer till störst del nordiska varor då rätt produktval
minskar globala leveranser.


Social hållbarhet:
Vi välkomnar alla!
Vi är en mångkulturell mötesplats där båda våra medarbetare och gäster ska känna
sig välkomna oavsett ursprung eller läggning. Som Hard Rock Café säger, “Love all,
serve all!”
Anställning för de som står långt från arbetsmarknaden
Genom praktik, arbetsträning och arbetsintroduktioner ger vi möjlighet för folk som
står långt från arbetsmarknaden eller i slutet av karriären att få jobba hos oss.